Tołpyga

5 (154 ocen)

Tołpyga przygotowana w ten sposób jest soczysta i smaczna. . .

Składniki:

  • 2 filety ze skórą Tołpygi (po 270-300g na osobę)
    4 plastry pomidora
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyzeczki sól ziołowa
    1 łyżeczka bazylia
    1 łyzeczka tymianek
    1 grubszy plaster cytryny
    pieprz kolorowy (wg.uznania)
    garść natki pietruszki (umytej-osuszonej i posiekanej)
    oliwa do wysmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Tołpyga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tołpyga 1. Filety tołpygi myjemy-osuszamy.Z obu stron je doprawiamy przyprawami oraz pieprzem.
  • Tołpyga 2. Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na wierzch układamy plastry pomidora , posypujemy pokrojonym czosnkiem i natką pietruszki oraz polewamy wycisnietym sokiem z cytryny.Przykrywamy folia aluminiowa i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy około 25 minut
  • Tołpyga 3. Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy jeszcze 7-8 minut z termoobiegiem i gotowe.
    Podajemy z czym kto lubi....

    SMACZNEGO . . . .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować