Tofu z warzywami, ryżem i orzeszkami ziemnymi

5 (186 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Lekkie, pyszne i zdrowe danie kuchni azjatyckiej,

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • opakowanie tofu
    mała cebula
    niewielka ilość kiełków bambusa
    orzeszki ziemne (garść)
    zielona i żółta papryka
    kilka pieczarek
    kukurydza (1/4 puszki)
    zielony groszek (1/4 puszki)
    średnia marchewka
    oliwa z oliwek
    sos sojowy
    imbir (korzeń)
    pieprz (w młynku)
    sól
    łyżeczka miodu
    vegeta
    torebka ryżu
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Tofu z warzywami, ryżem i orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tofu z warzywami, ryżem i orzeszkami ziemnymi 1. 1. Rozpakowujemy tofu i kroimy go w grubą kostkę.
    2. Na małej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i kładziemy pokrojone kawałki tofu, smażymy aż będą miały złoty kolor.
    3. Myjemy warzywa cebulę, paprykę, marchewkę i pieczarki(obieramy ze skóry) kroimy je w cienkie paseczki i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
    4. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
    5. Do warzyw dodajemy kolejno kiełki bambusa, kukurydzę, groszek i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
    6. W między czasie trzemy na tarce małą ilość imbiru.
    7. Do warzyw dodajemy imbir, orzeszki ziemne i tofu.
    8. Odcedzamy ugotowany ryż.
    9. Warzywa doprawiamy do smaku dodając dwie łyżeczki aromatycznego sosu sojowego, łyżeczkę miodu, vegetę, sól i pieprz.
    10. Warzywa podajemy z ryżem.
    Smacznego !!!

Porady

Najlepiej wybrać ryż długoziarnisty i gotować go Al dente.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Sos sojowy Tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować