Tofu z warzywami, ryżem i orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Rozpakowujemy tofu i kroimy go w grubą kostkę.
2. Na małej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i kładziemy pokrojone kawałki tofu, smażymy aż będą miały złoty kolor.
3. Myjemy warzywa cebulę, paprykę, marchewkę i pieczarki(obieramy ze skóry) kroimy je w cienkie paseczki i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
4. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
5. Do warzyw dodajemy kolejno kiełki bambusa, kukurydzę, groszek i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
6. W między czasie trzemy na tarce małą ilość imbiru.
7. Do warzyw dodajemy imbir, orzeszki ziemne i tofu.
8. Odcedzamy ugotowany ryż.
9. Warzywa doprawiamy do smaku dodając dwie łyżeczki aromatycznego sosu sojowego, łyżeczkę miodu, vegetę, sól i pieprz.
10. Warzywa podajemy z ryżem.
Smacznego !!!
Porady
Najlepiej wybrać ryż długoziarnisty i gotować go Al dente.
Komentarze