Tiramisu w słoiczkach

4.5 (150 ocen)

Idealny deser "na jeden kęs", nie wymaga krojenia, a przy tym jest bardzo szybki w przygotowaniu.

Składniki:

  • Składniki:
    -opakowanie biszkoptów podłużnych,
    -750g serka mascarpone,
    -6 zółtek,
    -1 białko,
    -1szklanka cukru,
    -2 łyżki cukru,
    -kakao,
    -likier/adwokat,
    -5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej.
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Tiramisu w słoiczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kawę wsypujemy do szklanki i zalewamy gorącą wodą, studzimy.
    Żółtka miksujemy do białości, w między czasie dodając po łyżce cukru (gdy cukier nie chce się rozpuścić do końca, jest wyczuwalny i zauważalny, to nie ma się co przejmować, ponieważ podczas łączenia z serkiem, cukier całkowicie się rozpuści).
    Następnie przekładamy ser mascarpone i miksujemy intensywnie i krótko, tylko do połączenia składników.
    Białko przelewamy do wyższego naczynia i ubijamy puszystą pianę, dodajemy po łyżce cukru. Tak przygotowane białko dodajemy do masy. Mieszamy, nie miksujemy.

    Kawę przelewamy na głęboki talerz, dodajemy adwokat i łączymy ze sobą.
    Biszkopty zanurzamy w kawie i układamy na dnie naczynia, w którym będzie tiramisu, bądź tak, jak u mnie na dnie słoiczków. Wykładamy krem, posypujemy kakao, następnie powtarzamy czynność z biszkoptami i tak do wypełnienia słoiczków.
    Pozostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc.

Porady

Jeśli masa do tiramisu jest zbyt rzadka, dodaj śmietan-fix. Masa nabierze puszystości, a Ty nie będziesz musiała jej wyrzucać i robić od nowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować