tiramisu prosto z Włoch

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wspomnienie słonecznej Italii...expressowe ciasto bez pieczenia, zawsze się udaje , puszyste, dobrze nasączone smakuje wyśmienicie .Idealne dla wymagających smakoszy :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 opakowania serka mascarpone
    1/2 szklanki cukru pudru
    20 dag śmietanki kremówki 36%
    kubek kawy espresso ( mocnej - z 4 łyżeczek)
    50 ml rumu lub likieru amaretto
    ok. 30 podłużnych biszkoptów
    kakao lub zmielona kawa do dekoracji
    bita śmietana w sprayu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Tiramisu

Tiramisu prosto z włoch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem i dodajemy do serka. Wszystko miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • 2. Prostokątną foremkę ( niezbyt dużą) do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty nasączamy zimną kawą z dodatkiem rumu lub likieru i układamy na spodzie foremki ( połowę biszkoptów).
    Jeśli jest to wersja dla dzieci...rezygnujemy z alkoholu :)
  • 3. Na biszkopty wykładamy połowę kremu mascarpone. Następnie drugą warstwę nasączonych biszkoptów oraz ponownie krem.
  • 4. Wierzch ciasta dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy gorzkim kakao lub zmieloną kawą ( przez sitko).
  • tiramisu 5. Gotowe tiramisu wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
    SMACZNEGO :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować