Wspomnienie słonecznej Italii...expressowe ciasto bez pieczenia, zawsze się udaje , puszyste, dobrze nasączone smakuje wyśmienicie .Idealne dla wymagających smakoszy :)
30 min
Składniki:
2 opakowania serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
20 dag śmietanki kremówki 36%
kubek kawy espresso ( mocnej - z 4 łyżeczek)
50 ml rumu lub likieru amaretto
ok. 30 podłużnych biszkoptów
kakao lub zmielona kawa do dekoracji
bita śmietana w sprayu
Tiramisu prosto z włoch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem i dodajemy do serka. Wszystko miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy.
2.Prostokątną foremkę ( niezbyt dużą) do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty nasączamy zimną kawą z dodatkiem rumu lub likieru i układamy na spodzie foremki ( połowę biszkoptów).
Jeśli jest to wersja dla dzieci...rezygnujemy z alkoholu :)
3.Na biszkopty wykładamy połowę kremu mascarpone. Następnie drugą warstwę nasączonych biszkoptów oraz ponownie krem.
4.Wierzch ciasta dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy gorzkim kakao lub zmieloną kawą ( przez sitko).
5.Gotowe tiramisu wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Komentarze