Tiramisu - najprostszy przepis

4.47 (148 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Jeden z klasycznych włoskich deserów. Delikatny, kremowy, z lekką nutą kawy. Szczodrze posypany kakao, idealnie pasuje na deser po obiedzie lub jako dodatek do popołudniowej kawy. Dosłownie rozpływa się w ustach. Jest tak prosty w przygotowaniu, że starsze dziecko spokojnie da sobie radę :)
Jako ciekawostkę dodam, że nazwa Tiramisu tak naprawdę oznacza ''unieś mnie'' ;) już sama nazwa sugeruje, że ten deser jest leciutki, puszysty i delikatny jak chmurka :)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (porcja na formę ok.21x25cm)
    - około 350-400g podłużnych biszkoptów
    - 500g mascarpone
    - 4 duże jajka
    - 10-12 łyżek cukru (ja dałam brązowy, ale z białym też wychodzi super)
    - szklanka mocnej kawy do nasączenia biszkoptów
    - kakao do posypania
    - 2-3 woreczki lodu
Wystaw ocenę:

4.47 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tiramisu

Tiramisu - najprostszy przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku parzymy kawę. Ja przygotowałam z ziarnistej: garść ziaren kawy zmieliłam w młynku, dodałam 2,5 łyżki cukru i zalałam szklanką wrzątku. Odstawiłam do zaparzenia, a kiedy ostygło, przecedziłam przez gęste sito i 8 warstw gazy ;) Jeśli Wam nie chce się tak bawić, zróbcie w taki sposób, jak zwykle przygotowujecie kawę, tylko po prostu mocniejszą i bardziej słodką.
    Gotową kawę całkowicie studzimy.
  • 2. Lód wsypujemy do miski, nieco większej niż ta, w której będziemy ubijać krem. Takie ubijanie na lodzie sprawi, że krem będzie bardziej puszysty, dobrze ubity nie opadnie tak łatwo i nie będzie podchodził wodą. Oddzielamy żółtka od białek. Do miski z lodem wstawiamy drugą, do niej wrzucamy żółtka i cukier. Ubijamy razem na puszysty krem. Tak, by drobinki cukru się rozpuściły. Dodajemy mascarpone i kontynuujemy ubijanie, aż wszystko się ładnie połączy i powstanie gęsty krem.
    Jeśli chcemy, możemy na tym etapie dodać ze dwie łyżki amaretto lub adwokata.
  • 3. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli i łączymy z kremem. Dodajemy białka partiami, tak na 3-4 razy i bardzo ostrożnie mieszamy łyżką lub silikonową szpatułką.
    Biszkopty obtaczamy w kawie i wykładamy nimi dno naczynia. Na biszkopty kładziemy połowę masy i rozsmarowujemy.
    Pierwszą warstwę przykrywamy kolejną partią obtoczonych w kawie biszkoptów, na które wykładamy resztę masy. Równamy, nie starając się jakoś szczególnie. Lekkie nierówności na cieście dodadzą mu tylko uroku ;)
    Odstawiamy ciasto na przynajmniej 8h do lodówki.
    Przed podaniem solidnie posypujemy kakao.
    Łatwizna, prawda? Błyskawicznie znika ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować