Tiramisu kokosowe z porzeczką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny kremowy deser kokosowy z kawą

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa kokosowa:
    2 opakowania budyni śmietankowych
    0,5 litra mleka
    250 g serka mascarpone
    0,5 szklanki cukru
    150 g wiórków kokosowych
    1 łyżka cukru kokosowego
    200 ml mleka
    250 g margaryny
    Nasączenie:
    400 ml gorącej wody
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2-3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku waniliowym
    Posypka:
    8 kostek gorzkiej czekolady
    1,5 łyżeczki wiórków kokosowych

    Dodatkowo:
    biszkopty podłużne (ok. 36 szt)
    250 g czerwonej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Tiramisu kokosowe z porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nasączenie - w 400 ml gorącej wody rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku syropu barmańskiego o smaku waniliowym. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Wiórki kokosowe - 200 ml mleka zagotować dodać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu około 2 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Porzeczka czerwona - umyć pod bieżącą zimną wodą. Osuszyć i zdjąć owoce z "gałązek".
  • 4. Masa kokosowa - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować (250 ml) i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć do spienionej margaryny dodać cukier i ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Następnie dodać serek mascarpone. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać wiórki kokosowe i ponownie wymieszać.
  • 5. Posypka - gorzką czekoladę rozdrobnić np. za pomocą elektrycznego rozdrabniacza lub zetrzeć na tarce i wymieszać z wiórkami kokosowymi.
  • 6. Przełożenie:
    Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu stron i układamy jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm. Na biszkopty wykładamy połowę kremu kokosowego. Wyrównać. Na masie wyłożyć czerwoną porzeczkę. Następnie na owocach układamy kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w kawie i przykryć resztą masy. Całość posypujemy posypką. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Kokos Owoce Wiórki kokosowe Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować