Tiramisu klasyczny włoski przepis

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Deser który rozpływa sie w ustach:-)

  • Łatwy

Składniki:


  • - ser maskarpone: 500 gramów
    - jajka: 5 sztuk
    - cukier: 5 łyżek
    - podłużne biszkopty: 300 gramów
    - mocny wywar z kawy: 1 szklanka
    - brendy lub amaretto: 30 mililitrów
    - cacao: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tiramisu klasyczny włoski przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tiramisu klasyczny włoski przepis 1. Przygotować mocny wywar kawy. Zostawić do ostudzenia i dodać alkohol. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na gładko .Do tego dodać mascarpone i wymieszać starannie. Z 3 białek ubić piane na sztywno. Piane połączyć delikatnie mieszając z masa powstałą z żółtek i mascarpone. Na dno naczynia( w którym robimy Tiramsu) kładziemy cienka warstwę kremu, na to warstwa biszkoptów zamoczonych w kawie . Następnie krem i znowu biszkopty. Tak az do końca. Ostatnia warstwa jest krem. Na wierzchu posypujemy cacao. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować