tiramisu (bez jajek)

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz.

Mam awersję do surowych jajek w kremach, wg mnie temu deserowi brak jajek absolutnie nie zaszkodził, pycha

  • 2 godz.

Składniki:

  • 30 sztuk podłużnych biszkoptów ( 2 paczuszki po około 150 gram)
    500 gram mascarpone
    200 gram śmietany kremowej 30%
    1,5 - 2 szklanki mocnej kawy
    około 150 gram likieru Amaretto
    80 gram cukru pudru
    około 7 - 8 łyżek ciemnego kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Likiery

Tiramisu (bez jajek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zaparzyć, schłodzić, dodać likier, wymieszać.

    Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i stopniowo dodawać śmietankę.

    Ja układałam na desce do krojenia, wszystko ładnie trzymało się razem, a kroić i przenosić kawałki było o wiele łatwiej.

    Biszkopty maczać lub zwilżać kawą, bardzo delikatnie, żeby się nie rozpaćkały, układać obok siebie (ja układałam po 5 sztuk w dwóch rządkach). Warstwę biszkoptów posmarować kremem, posypać kakao, na nią znów warstwę wilgotnych biszkoptów i znów masa i kakao, następnie taka sama trzecia warstwa, czyli biszkopty, masa i kakao.

Porady

Zamiast smietany 30%, z powodzeniem można użyć smietany 36%.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Likier migdałowy Mascarpone Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Rolada tiramisu (bez jajek)

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Rolada tiramisu (bez jajek)

Kasia_S rozpływa się w ustach 12 godz.

To może cię zainteresować