Tiramisu

4.48 (201 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tiramisu z masą z serkami waniliowymi, żółtkami ubitymi na parze, mlekiem w proszku i masłem to wyjątkowy smak.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Masa:
    20 dag masła
    4 żółtka
    1 jajko
    1/4 szklanki cukru
    3 łyżeczki żelatyny
    2 szklanki mleka w proszku
    3 serki waniliowe homogenizowane po 150 g

    Poncz do biszkoptu:
    1/2 szklanki wody
    1 łyżka cukru wanilinowego

    Poncz do biszkoptów:
    1 szklanka mocnej osłodzonej kawy
    kieliszek alkoholu

    Ponadto:
    1 paczka podłużnych biszkoptów (120 g)

    1/2 tabliczki mlecznej czekolady lub kakao
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Kawy Poncz Jajko

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypywać powoli mąkę z proszkiem oraz olej, delikatnie wymieszać i wylać ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 26x32 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu nasączyć wodą z cukrem wanilinowym.
  • 2. Żółtka i jajko ubić na parze z cukrem, ostudzić.
  • 3. Masło utrzeć do białości, dodać zimną masę jajeczną, serki oraz mleko w proszku.
  • 4. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance wody i ciepłą wlać do masy. Zmiksować, połowę masy wyłożyć na biszkopt, na masie ułożyć biszkopty maczane w kawie, na biszkopty wyłożyć resztę masy. Wierzch ciasta posypać kakao lub startą czekoladą. Ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować