Tiramisu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Łatwe do wykonania tiramisu.

  • 60 min

Składniki:

  • 8 jajek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    Krem:
    500 g serka mascarpone
    4 żółtka
    3/4 szklanki cukru cukier wanilinowy
    2 łyżeczki żelatyny
    Ponadto:
    filiżanka mocnej słodkiej kawy
    kieliszek likieru amaretto lub rumu
    kakao

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z odrobiną soli, dodawać cukier, żółtka. Do ubitych jajek dodawać mąkę z proszkiem i olej, wymieszać szpatułką. Wylać ciasto na blachę o wym. 21 x33 cm wyłożoną pergaminem . Piec w temp. 160 stopni ok. 30-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na pół.
  • 2. Żółtka ubić na parze z cukrem i cukrem wanilinowym,ostudzić. Wymieszać z serkiem mascarpone. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, rozpuścić i ciepłą wlewać powoli do masy.
  • 3. Przekrojony biszkopt nasączyć mocną kawą z cukrem i likierem amaretto lub rumem. Przełożyć masą. Trochę masy odłożyć. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy