Tiramisu

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

Delikatne i smaczne ciasto bez pieczenia.

  • 60 min

Składniki:

  • * 500 g serka mascarpone
    * 4 żółtka
    * 2 białka
    * biszkopty ( najlepiej podłużne typu włoskiego)
    * 8 łyżek likieru amaretto lub rumu
    * 4 łyżki cukru
    * 3/4 szklanki zaparzonej kawy
    * 3 łyżeczki żelatyny
    * ciemne kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tiramisu 4 1. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i zostawić na ok. 1 godzinę.
    Żółtka najpierw nieco utrzeć z cukrem, a następnie kontynuować ucieranie nad parą.
    (Można też utrzeć żółtka na zimno, ucierając do momentu, aż masa będzie jasna i dość sztywna.)
    Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z żółtkami. Następnie do żółtek dodawać serek mascarpone, ucierając na kremową masę. W trakcie ucierania, dodać
    4 łyżki likieru migdałowego.
    2 białka ubić na sztywno ze szczypta soli i delikatnie wymieszać z masą.

    Do głębokiego talerza wlać kawę, dodać 4 łyżki likieru migdałowego.
    Przygotować prostokątną formę lub kwadratową (24/24 cm do tej ilości jest nieco za duża jeżeli chcemy grubszą warstwę wierzchnią masy).
    Biszkopty zanurzać z jednej i z drugiej strony na chwile w kawie i układać w formie.
    Na biszkopty wyłożyć ok. 2/3 masy.

    Ułożyć drugą warstwą biszkoptów namoczonych w kawie, a na nich rozsmarować resztę kremu. Na wierzch posypać przesiane ciemne kakao i wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować