TIRAMISU

0 (0 ocen)

  • 35 min

Łatwe w przygotowaniu i bardzo szybko znika.

  • 35 min

Składniki:

  • * 500g serka DANIO;
    * 400g 36% śmietany kremówki;
    * 3 żółtka;
    * 2 op. biszkoptów okrągłych (zwykłych);
    * 3/4 szklanki cukru pudru;
    * gorzka czekolada;
    * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej;
    * 50ml brendy;

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zaparzyć i dodać do niej brendy. Odstawić na kilka minut.
    W tym czasie zetrzeć czekoladę na tarce o małych oczkach.
  • 2. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i odstawić na 10 minut do lodówki.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie do śmietany dodać serki. Całość delikatnie wymieszać. Do tak przygotowanej masy dodać żółtka zmiksowane z cukrem pudrem. Wszystkie składni delikatnie połączyć.
  • 3. Przygotować tortownicę. Na spodzie wyłożyć biszkopty namoczone w kawie z brendy, na biszkoptach umieścić masę śmietankowo-serkową, następnie całość przykryć startą czekoladą.
    Czynność powtórzyć (biszkopty nasączone, masa, starta czekolada itd.).
    Gotowe tiramisu umieścić w lodówce na całą noc.

Porady

Należy uważać z nasączaniem biszkoptów, gdyż nadmiar mieszanki (kawy i brendy) może wypłynąć, a całość może być zbyt wilgotna. A w rezultacie tiramisu będzie trudno się troić. Tiramisu można podawać także w literatkach lub miseczkach, zniknie wtedy problem krojenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy