Tilapia w zalewie pomidorowej

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Idealna na święta i na Sylwestra.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 kg filetów z tilapi
    2 jajka
    bułka tarta
    mąka
    sól
    pieprz
    2 małe cebule
    oliwa do smażenia

    Zalewa:
    5 szklanek wody
    1 szklanka octu
    7 łyżek cukru
    1 łyżka soli
    kilka ziaren ziela angielskiego
    3-4 liście laurowe
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Jajko Przekąski

Tilapia w zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z tilapi osuszamy,posypujemy solą i pieprzem z obu stron.
    2.Płaty ryby obtaczamy w mące,później w roztrzepanym jajku,na końcu w bułce.Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor.
    3.Usmażone filety układamy w słoikach (ja użyłam wiaderek po kapuście kiszonej).Cebule obieramy,kroimy w plasterki,kładziemy między rybę.
    4.Przygotowanie zalewy:
    Do garnka wlewamy wodę,ocet,wsypujemy sól i cukier,ziele angielskie,oraz liście laurowe,zagotowujemy,na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy,chwilę gotujemy.Gorącą zalewą,zalewamy ryby,zamykamy,odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni.

Porady

Najlepsze po kilku dniach,wtedy ryby nabiorą wyraźnego pomidorowego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować