Tilapia w zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z tilapi osuszamy,posypujemy solą i pieprzem z obu stron.
2.Płaty ryby obtaczamy w mące,później w roztrzepanym jajku,na końcu w bułce.Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor.
3.Usmażone filety układamy w słoikach (ja użyłam wiaderek po kapuście kiszonej).Cebule obieramy,kroimy w plasterki,kładziemy między rybę.
4.Przygotowanie zalewy:
Do garnka wlewamy wodę,ocet,wsypujemy sól i cukier,ziele angielskie,oraz liście laurowe,zagotowujemy,na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy,chwilę gotujemy.Gorącą zalewą,zalewamy ryby,zamykamy,odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Porady
Najlepsze po kilku dniach,wtedy ryby nabiorą wyraźnego pomidorowego smaku.
Komentarze