Zapraszam na pyszny tęczowy sernik na zimno. Używając kolorowych galaretek możemy stworzyć pięknie wyglądający deser. Zachwycone będą dzieci i dorośli. Polecam
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g sera twarogowego
180 ml jogurtu naturalnego
220 ml śmietanki 36%
135 g markiz blacky
40 g masła
1 galaretka szafirowa
1 galaretka rubinowa
1 galaretka turkusowa
1 galaretka czerwona
1 galaretka niebieska
oraz: bita śmietana, posypka kolorowa
tortownica o śred, 26 cm
Tęczowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Markizy rozdrabniamy razem z kremem na drobno. Rozpuszczamy masło i łączymy z ciastkami. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i przesypujemy ciastka. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Wstawiamy blaszkę z ciasteczkowym dnem do lodówki.
Do sporej miski wlewamy zimną śmietankę i ubijamy na sztywno. Następnie dokładamy ser i jogurt i miksujemy razem, odstawiamy. Co 30 minut rozpuszczamy po 1 galaretce w szklance gorącej wody. Gdy galaretka przestygnie dodajemy do niej po 5 łyżek masy serowej i miksujemy aby nie było grudek. Przelewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy ponownie do lodówki.Tak samo robimy z pozostałymi galaretkami (rozpuszczamy je w 1 szkl wody, mieszamy z serem i następnie delikatnie przelewamy na zastygniętą masę w tortownicy). Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietanką i posypujemy kolorową posypką.
Komentarze