Tęczowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny tęczowy sernik na zimno. Używając kolorowych galaretek możemy stworzyć pięknie wyglądający deser. Zachwycone będą dzieci i dorośli. Polecam

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego
    180 ml jogurtu naturalnego
    220 ml śmietanki 36%
    135 g markiz blacky
    40 g masła
    1 galaretka szafirowa
    1 galaretka rubinowa
    1 galaretka turkusowa
    1 galaretka czerwona
    1 galaretka niebieska
    oraz: bita śmietana, posypka kolorowa
    tortownica o śred, 26 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tęczowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Markizy rozdrabniamy razem z kremem na drobno. Rozpuszczamy masło i łączymy z ciastkami. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i przesypujemy ciastka. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Wstawiamy blaszkę z ciasteczkowym dnem do lodówki.
    Do sporej miski wlewamy zimną śmietankę i ubijamy na sztywno. Następnie dokładamy ser i jogurt i miksujemy razem, odstawiamy. Co 30 minut rozpuszczamy po 1 galaretce w szklance gorącej wody. Gdy galaretka przestygnie dodajemy do niej po 5 łyżek masy serowej i miksujemy aby nie było grudek. Przelewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy ponownie do lodówki.Tak samo robimy z pozostałymi galaretkami (rozpuszczamy je w 1 szkl wody, mieszamy z serem i następnie delikatnie przelewamy na zastygniętą masę w tortownicy). Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietanką i posypujemy kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jogurt Sery Ser biały Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować