Tatar ze śledzia na marynowanych burakach

4.5 (162 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 4 godz.

Pyszna przystawka zamieniająca nudną sałatkę lub nudnego śledzia w wykwintną przystawkę.Nieduży koszt , mało pracy a efekt zniewalający !

  • 4 godz.

Składniki:

  • składniki na 4-6 osób :

    3 duże buraki

    1 łyżka miodu

    1 łyżka octu winnego czerwonego

    1 łyżka oliwy

    Tatar śledziowy :

    250 g filetów śledziowych małosolnych

    1 duże jabłko

    2 ogórki konserwowe

    1 mała cebula czerwona

    2-3 kawałki marynowanej papryki obranej ze skórki

    1 łyżka musztardy

    1 łyżeczka majonezu

    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Tatar ze śledzia na marynowanych burakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki w skórkach ugotować do miękkości.

    Po ostudzeniu obrać i pokroić w plastry grubości 0.5cm.

    W misce wymieszać miód , ocet i oliwę wymieszać to z burakami.

    Odstawić do lodówki na kilka godzin .

    Filety śledziowe moczymy w wodzie przez 2-3 godziny.

    Następnie dobrze odsączamy na sitku .

    Siekamy jak najdrobniej ostrym nożem.

    Odkładamy do miski.

    Jabłko obieramy i również bardzo drobno siekamy .

    Podobnie postępujemy z ogórkiem , cebulą i papryką.

    Wszystko wrzucamy do miski , dodajemy musztardę i majonez , mieszamy i doprawiamy do smaku.

    Plastry buraków odsączamy z marynaty i połowę układamy na półmisku.

    Na każdy plaster nakładamy tatar śledziowy i przykrywamy drugim plastrem buraka.

    Odkładamy do lodówki na kilka godzin i podajemy .

    Smacznego!

Porady

Nie należy pomijać marynowania buraków bo znacznie poprawia to smak potrawy. Wszystkie składniki tatara należy bardzo drobno posiekać a poszczególne składniki dobrze odsączyć z nadmiaru soku - pomoże to utrzymać strukturę tatara.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować