Tatar z wieprzowiny ? Czemu nie ? Mamy ze śledzia, z łososia, z wołowiny wiadomo klasyka, postanowiłam spróbować z wędzonej wieprzowiny, wybór padł na polędwiczkę.
40 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
1 większa uwędzona polędwiczka wieprzowa
2 mniejsze cebule
3 ogórki konserwowe obrane ze skórki
mały słoiczek marynowanych grzybków (u mnie kurki)
sól, pieprz świeżo mielony, mała garstka posiekanego koperku
4 żółtka sparzonych wcześniej jaj
szczypta soli truflowej do posypania na wierzchu ( jeśli nie mamy, może być bez)
Tatar z wieprzowej polędwicy wędzonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę delikatnie obieramy ze skórki, mielimy w maszynce, dodajemy pieprz, sól i dokładnie wyrabiamy aby mięsko nabrało kleistości, można dodać łyżeczkę oliwy.
Cebulę, ogórki i grzybki siekamy jak najdrobniej, mieszamy z koperkiem.
Mięsko dzielimy na porcje dowolnej wielkości, robimy kulki a po środku wgłębienia na żółtka.
Układamy na półmisku w pewnej odległości od siebie, teraz wkładamy delikatnie żółtka, każdą porcję obkładamy posiekaną mieszanką, wierzch posypujemy odrobiną soli truflowej.
Smacznego
Komentarze