Tatar z wieprzowej polędwicy wędzonej

4 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Tatar z wieprzowiny ? Czemu nie ? Mamy ze śledzia, z łososia, z wołowiny wiadomo klasyka, postanowiłam spróbować z wędzonej wieprzowiny, wybór padł na polędwiczkę.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 większa uwędzona polędwiczka wieprzowa
    2 mniejsze cebule
    3 ogórki konserwowe obrane ze skórki
    mały słoiczek marynowanych grzybków (u mnie kurki)
    sól, pieprz świeżo mielony, mała garstka posiekanego koperku
    4 żółtka sparzonych wcześniej jaj
    szczypta soli truflowej do posypania na wierzchu ( jeśli nie mamy, może być bez)
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Tatar

Tatar z wieprzowej polędwicy wędzonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę delikatnie obieramy ze skórki, mielimy w maszynce, dodajemy pieprz, sól i dokładnie wyrabiamy aby mięsko nabrało kleistości, można dodać łyżeczkę oliwy.
    Cebulę, ogórki i grzybki siekamy jak najdrobniej, mieszamy z koperkiem.
    Mięsko dzielimy na porcje dowolnej wielkości, robimy kulki a po środku wgłębienia na żółtka.
    Układamy na półmisku w pewnej odległości od siebie, teraz wkładamy delikatnie żółtka, każdą porcję obkładamy posiekaną mieszanką, wierzch posypujemy odrobiną soli truflowej.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować