Tatar klasyczny

4.47 (176 ocen)

  • 30 min

Tatar to doskonala przekąska nie tylko do wódki, ja lubie odczasu do czasu zjeść na śniadanie z chlebkiem :). Mimo iż niektórzy wolą tatar z mięsa siekanego mój klasyczny tatar wołowy wygląda tak, że robie go z mięsa zmielonego.

  • 30 min

Składniki:

  • 250g miesa wołowego (polędwica wołowa),
    cebula,
    3-4 średnie ogórki kiszone lub korniszony
    1 jajko,
    woda,
    oliwa lub olej,
    sól,
    pieprz.
Wystaw ocenę:

4.47 (176 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Tatar Przekąski

Tatar klasyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Chude i świerze mięso wołowe, ja użyłam polędwicy wołowej, umyć pod zimną wodą, oczyszcić z błonek i zmielic.
    2. Do mięsa dodać odrobinę wody, oliwę lub olej, sól i pieprz i dobrze ugnieść.
    3. Cebulę i ogórka pokroić drobno w kostkę.
    4. Z mięsa uformować kulę, spłaszczyć ją i zrobić zagłębienie na środku.
    5. Do zagłębienia wlać żółtko ze sparzonego jajka.
    6. Wokół mięsa ułożyć pokrojonego ogórka oraz pokrojoną cebulę.
    I gotowe smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Przekąska

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

image-0vwjpmn

4.5 (181 ocen)

Tatar z udźca wołowego

To może cię zainteresować