Tarte jabłka do słoików na zimę

4.28 (243 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jabłka w słoiku to jeden z najpopularniejszych słodkich przetworów i obowiązkowy punkt w każdej domowej spiżarni. To doskonały sposób, aby móc cieszyć się smakiem jabłek przez cały rok. Takie domowe tarte jabłka sprawdzą się do wielu wypieków i dań, dlatego przygotowując jabłka do słoików najlepiej od razu zrobić większy zapas!

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1, 2 kg jabłek
    1 lub 2 szkl cukru , na smak
    1 op. cynamonu
    2 opak. cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.28 (243 ocen)

Zobacz również:

Tarty Przetwory

Tarte jabłka do słoików na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć , obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.
  • 2. Włożyć starte owoce do garnka, wsypać około 1 szklanki cukru, dodać paczuszkę cynamonu i cukier waniliowy. Jabłka dusić około 10-15 minut, mają być miękkie, ale nie mogą się rozgotować na papkę.
  • 3. Nakładać do słoików.
  • 4. Słoiki gotować około 20 minut na wolnym ogniu .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Dobrze zawekowane jabłka w słoiku przetrwają cały rok i będą świetną alternatywą dla świeżych owoców poza sezonem. Najważniejsze jest, aby dobrze zakręcić słoiki przed wekowaniem, wtedy mamy pewność, że zawartość słoika będzie porządnie zakonserwowana. Aby ułatwić sobie otwieranie przetworów, warto zaopatrzyć się w specjalny otwieracz, dzięki któremu odkręcimy nawet najmocniej zakręcony słoik.

Jabłka w słoiku to świetna baza do wielu deserów. Mając je w spiżarni możemy szybko wyczarować wszelkiego rodzaju wypieki, takie jak ciasta, ciasteczka, rogaliki czy drożdżówki. Jabłka na zimę przydadzą się też do naleśników, makaronu na słodko i ryżu na mleku. Takie jabłka w słoiku można też dodawać do owsianek lub jogurtu na śniadanie. Smażone jabłka świetnie sprawdzą się też do pierogów na słodko. 

Jabłka w słoikach to uniwersalny dodatek, który można wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale smakują jako dżem na kanapkach, a także we wszelkiego rodzaju ciastach, ale świetnie sprawdzą się również do owsianki oraz do ryżu zapiekanego z jabłkami. Jak przygotowywać przetwory z jabłek do słoików? Najważniejsze są odpowiednie proporcje. Ilość jabłek czy cukru zależy od waszego smaku, jedni lubią słodsze inni kwaśniejsze. Ważne jednak, aby cukru nie było zbyt mało, gdyż to właśnie on pozwala zakonserwować jabłka w słoiku na długi czas. Jeśli jednak unikamy cukru i chcemy ograniczyć jego ilość, pozostaje nam pasteryzacja jabłek w słoikach. Jakie jabłka wybrać? Aby przygotować jabłka smażone do słoików, najlepiej będzie wybrać twarde i soczyste odmiany. Jaki gatunek wybrać do zimowych przetworów? Antonówka na zimę to doskonały wybór. Ten gatunek jest kwaśny i bardzo twardy. Dodatek cukru przełamie kwasowość antonówki, tworząc idealny balans smaków. Nie eksperymentujmy więc i od razu wybierzmy właśnie ten gatunek, bo antonówka w słoikach sprawdzi się znakomicie! Przetwory z jabłek można przygotować na dziesiątki sposobów, w zależności od tego, jak planujemy je później wykorzystać. Najpopularniejsze przepisy z wykorzystaniem jabłek w słoiku to z pewnością różnego rodzaju słodkie wypieki. To właśnie na takich jabłkach powstaje najpyszniejsza szarlotka, jabłecznik i drożdżówki z jabłkami. Jak zrobić jabłka do słoików na szarlotkę? Przepis jest prosty. Aby przygotować takie jabłka na zimę do szarlotki, wystarczy zetrzeć jabłka na tarce o dużych oczkach i gotować je niezbyt długo, aby nie rozpadły się całkowicie na papkę. Jak długo smażyć jabłka do słoików? Już 10-15 minut w zupełności wystarczy. Jabłka w słoiku - dodatki Czym doprawić jabłka do słoików, aby były aromatyczne i pyszne? Możliwości jest wiele, ale warto postawić na sprawdzone połączenia. Wszyscy wiedzą, że przetwory z jabłek najlepiej smakują z dodatkiem cynamonu. Jeśli jednak chcemy poeksperymentować, jabłka w słoiku można doprawić też nutą goździków, kardamonu, wanilii, a nawet imbiru. Przetwory z jabłek można też łączyć z innymi owocami, tworząc mixy smaków. Sprawdzone duety owoców to jabłko i gruszka, śliwka lub rabarbar. Jabłka smażone do słoików na zimę można też wzbogacić dodatkiem bakalii. Tarte jabłka będą świetnie smakowały z rodzynkami, daktylami, suszona śliwką lub figą. Jabłka w słoikach można spotkać w wielu formach. Tarte jabłka to tylko jedna z opcji do wyboru. Przetwory z jabłek można przygotować krojąc jabłka w ćwiartki, plastry lub nawet wekując je w całości. Jakie jeszcze przetwory z jabłek możemy wyczarować do swojej spiżarni? Innymi prostymi przepisami są kompot z jabłek, sok z jabłek do słoików czy też mus z jabłek do słoików. Jabłka w słoiku na szarlotkę Najprostszym i najpyszniejszym sposobem na wykorzystania przetworów z jabłek jest oczywiście szarlotka. Warto więc przygotować duży zapas słoików z jabłkami, aby móc piec jabłecznik przez cały rok. Jak zrobić jabłka do słoików na szarlotkę? Wystarczy pokroić jabłka do słoika w nieco większe kawałki, tak aby podczas pieczenia ciasta nie rozpadły się na pulpę. Pozostałe kroki przepisu pozostają takie same jak w przypadku zwykłych tartych jabłek w słoikach.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować