Tartaletki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ta potrawa pojawia się na naszym stole wraz z pierwszymi grzybami w lesie.

Składniki:

  • Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej
    ● 10 dag masła
    Farsz grzybowy: 40 dag leśnych grzybów
    ● mała cebula
    ● 2 łyżki śmietany
    ● natka pietruszki
    Farsz jajeczny: 5 jajek
    ● 10 dag minigrzanek
    Oraz: sól, pieprz
    ● oliwa

Tartaletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło siekamy z mąką. Dodajemy 6 łyżek zimnej
    wody i szczyptę soli. Zagniatamy. Wkładamy na godzinę
    do lodówki. Następnie rozwałkowujemy, wylepiamy
    foremki do babeczek i pieczemy ok. 15 minut w 180 °C.
  • 2. Farsz grzybowy: cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy
    na oliwie. Dodajemy umyte i pokrojone w plasterki
    grzyby. Dusimy 20 minut. Doprawiamy. Zabielamy śmietaną
    i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  • 3. Farsz jajeczny: grzanki lekko podsmażamy na oliwie.
    Wlewamy rozkłócone
    jajka. Smażymy jajecznicę.
    Doprawiamy.
  • 4. Do ciepłych tartaletek
    wkładamy oba
    farsze: najpierw jajeczny,
    a następnie
    grzybowy.

Notka redakcyjna

PPK_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy