Tartaletki z Kremem Truskawkowym

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Delikatnie kruche z orzechami. Lekki krem truskawkowy, cudo.... :)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPóD:
    - orzechy włoskie (drobno posiekane): 0.67 szklanki
    - cukier: 0.25 szklanki
    - masło: 0.5 szklanki
    - mąka: 1 szklanka
    KREM TRUSKAWKOWY:
    - żółtka: 3 sztuki
    - truskawki: 400 gramów
    - mąka kukurydziana: 0.13 szklanki
    - skórka z limonki (starta skórka): 1 sztuka
    - limonka (sok wyciśniety): 1 sztuka
    - cukier: 0.25 szklanki
    - śmietana (30%): 200 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tartaletki z kremem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wszystkie składniki dobrze zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie przygotować tartaletki. Wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć do foremek. Piec 15 minut z wyłożonym na pergamin ryżem lub z kulkami ceramicznymi. Po tym czasie zdjąć pergamin i piec przez kolejne 10 minut.
  • 2. Wykonanie kremu:
    Truskawki wsypać do garnka i gotować na małym ogniu przez 5-8 minut. Mieszając co pewien czas, aby truskawki się nie przypaliły.
    W misce wymieszać mąkę, cukier sok i skórkę z limonki. Dodać żółtka, zmiksować. Następnie powoli wlewać lekko ciepłe truskawki. Całość zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia na ok 30 minut.
    Do ubitej śmietany dodać 1/2 truskawkowego kremu. Delikatnie wymieszać i napełnić tartaletki. Przed podaniem schłodzić w lodówce 1-2 godziny.
    Kremu zostanie, dlatego można zrobić podwójną porcję tartaletek poprzez zwiększenie porcji ciasta :).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować