Tartaletki z kremem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wszystkie składniki dobrze zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie przygotować tartaletki. Wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć do foremek. Piec 15 minut z wyłożonym na pergamin ryżem lub z kulkami ceramicznymi. Po tym czasie zdjąć pergamin i piec przez kolejne 10 minut.
2.Wykonanie kremu:
Truskawki wsypać do garnka i gotować na małym ogniu przez 5-8 minut. Mieszając co pewien czas, aby truskawki się nie przypaliły.
W misce wymieszać mąkę, cukier sok i skórkę z limonki. Dodać żółtka, zmiksować. Następnie powoli wlewać lekko ciepłe truskawki. Całość zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia na ok 30 minut.
Do ubitej śmietany dodać 1/2 truskawkowego kremu. Delikatnie wymieszać i napełnić tartaletki. Przed podaniem schłodzić w lodówce 1-2 godziny.
Kremu zostanie, dlatego można zrobić podwójną porcję tartaletek poprzez zwiększenie porcji ciasta :).
Komentarze