Tartaletki z kremem mascarpone, kisielem i owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Foremki do tartaletek kupił mi mój narzeczony, abym mu przygotowywała takie słodkie mini - przekąski :) Na Walentynki zrobiłam mu w takiej wersji :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1 szklanka mąki pszennej
    0,5 kostki masła
    4 łyżki cukru pudru
    1 żółtko gęsie (lub 2 kurze)

    Dodatkowo:
    250 gram mascarpone
    100 ml śmietana 30%
    3-4 łyżki cukru pudru
    1 kisiel ananasowo limonkowym z zieloną herbatą (na 1 kubek)
    1 duży banana
    1 słoik wiśnie w syropie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tartaletki z kremem mascarpone, kisielem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowujemy ciasto 1. Masło siekamy z mąką, następnie dodajemy cukier puder i żółtko – zagniatamy jednolite ciasto, odstawiamy na 10 minut do zamrażalnika, cienko wałkujemy i wylepiamy nim foremki do tartaletek. Obciążamy fasolkami – piekłam 10 minut w temp 180*.
  • 2. Obciążamy fasolkami – piekłam 10 minut w temp 180*. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy (wedle potrzeby można dodać nieco śmietan – fixu). Krem mascarpone nakładamy na połowie upieczonych kruchych spodów, układamy po 2 plasterki banana oraz czereśnię ze słodkiej zalewy. Obok dajemy 1 łyżeczkę kisielu, który przygotowujemy w 0,5 szklance wody (a nie w 3/4 jak jest na opakowaniu). Na koniec całość dekorujemy perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować