Tartaletki jabłkowe

0 (0 ocen)

Prażone jabłuszka pod bezą na kruchym cieście.

Składniki:

  • Składniki (około 12 tartaletek):
    -2szkl. mąki,
    -0,5szkl. cukru pudru,
    -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    -2 żółtka,
    -1,5 łyżki śmietany,
    -170g margaryny.

    Nadzienie:
    -7 jabłek,
    -4 łyżeczki żelatyny,
    -3 białka,
    -50ml wody,
    -0,5szkl. cukru pudru.

Tartaletki jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
  • 2. W tym czasie jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Prażymy około 15-20minut w garnku lub na patelni. Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i dolewamy do jabłek. Mieszamy i czekamy do odparowania wody.
  • 3. Ciasto wyjmujemy, dzielimy na 12 równych kulek. Foremki smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Na ciasto kładziemy pergamin i obciążamy grochem lub makaronem. Podpiekamy około 10minut w temperaturze 180stopni. Po tym czasie zdejmujemy pergamin i nakładamy jabłka.
    Białka ubijamy z cukrem i dekorujemy. Pieczemy w 180 stopniach przez 25minut.

Komentarze

Podobne przepisy