Tartaletki bigosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.tartaletki:
Z mąki, żółtek,margaryny i soli zagniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy, a następnie wykładamy nim foremki na tartaletki wysmarowane masłem i obsypane mąką lub bułką tartą.
Foremki z ciastem wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
Foremki ze schłodzonym ciastem nakrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier, wysypujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze tartaletki przez 20 minut.
bigos/kapusta:
Do garnka na dno wkładamy zeszkloną wcześniej na patelni cebulę pokrojoną w pióra, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek i namoczone wcześniej grzyby suszone. Dodajemy też startą na tarce marchewkę. Całość zalewamy bulionem wymieszanym z sosem sojowym i miodem. Grzyby w bulionie gotujemy przez ok.15 minut. Po tym czasie dodajemy odciśniętą i pokrojoną drobniej kapustę kiszoną. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 30-40 minut, aż kapusta zmięknie. Od czasu do czasu kapustę mieszamy, aby się nie przypaliła. Gotową kapustę przekładamy do tartaletek.
Komentarze