Tartaletki bigosowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tartaletki bigosowe

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • tartaletki:
    400 g mąki
    3 żółtka
    200 g margaryny
    1/2 łyżeczki soli
    bigos/kapusta:
    500 g kapusty kiszonej
    1 cebula
    1 marchew
    30 g suszonych grzybów
    1 szkl. bulionu
    1/2 łyżeczki miodu
    3 łyżeczki sosu sojowego
    2 liście laurowe
    2-3 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżeczka tymianku
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tartaletki bigosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. tartaletki:
    Z mąki, żółtek,margaryny i soli zagniatamy ciasto.
    Ciasto rozwałkowujemy, a następnie wykładamy nim foremki na tartaletki wysmarowane masłem i obsypane mąką lub bułką tartą.
    Foremki z ciastem wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
    Foremki ze schłodzonym ciastem nakrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier, wysypujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze tartaletki przez 20 minut.
    bigos/kapusta:
    Do garnka na dno wkładamy zeszkloną wcześniej na patelni cebulę pokrojoną w pióra, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek i namoczone wcześniej grzyby suszone. Dodajemy też startą na tarce marchewkę. Całość zalewamy bulionem wymieszanym z sosem sojowym i miodem. Grzyby w bulionie gotujemy przez ok.15 minut. Po tym czasie dodajemy odciśniętą i pokrojoną drobniej kapustę kiszoną. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 30-40 minut, aż kapusta zmięknie. Od czasu do czasu kapustę mieszamy, aby się nie przypaliła. Gotową kapustę przekładamy do tartaletek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować