Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastem wylepić formę do pieczenia, nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 15 minut.
2.W międzyczasie na łyżce masła podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i czosnek.Gdy cebulka się zeszkli, dodać szpinak i dusić około 10 minut, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3.Pod koniec duszenia dodajemy 3/4 opakowania rozkruszonego sera feta i bazylię, ewentualnie pokrojone w kostkę pomidory. Roztrzepane jajka mieszamy ze śmietaną.
4.Na upieczone ciasto wykładamy szpinak, mieszamy lekko z masą jajeczną, wykładamy pokrojone w plastry pomidory i posypujemy resztą sera feta. Pieczemy około 30 minut, czyli aż zetnie się środek tarty. Dekorujemy bazylią
Komentarze