Ciasto:
na formę o średnicy 25-25 cm
pół szklanki mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
pół kostki margaryny
3 łyżki śmietany 12-18%
1 jajko
szczypta soli
Farsz:
450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
pół cebuli
2 ząbki czosnku (może być więcej)
pół szklanki śmietany 12-18%
2 roztrzepane jajka
2 łyżki startego sera żółtego
100g sera z niebieską pleśnią
sól
pieprz
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Tarta ze szpinakiem i niebieskim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min.
2.Szpinak rozmrozić na małym ogniu, wodę odparować lub zlać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać na drobną kosteczkę i zeszklić na odrobinie oleju. Podsmażoną cebulę dodać do szpinaku i lekko posolić (nie nie dużo bo sery blue są słone) chwilę dusić. Wystudzić. Do wystudzonego szpinaku dodać przyprawy, połowę sera pokrojonego w kostkę, starty żółty ser, jajka i śmietanę. Dokładnie wymieszać.
3.Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż szpinak się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote. Na wierzch tarty ułożyć plastry sera.
Komentarze