Tarta ze szpinakiem i niebieskim serem

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszna tarta o wyrazistym smaku.

Składniki:

  • Ciasto:
    na formę o średnicy 25-25 cm
    pół szklanki mąki pszennej
    szklanka mąki krupczatki
    pół kostki margaryny
    3 łyżki śmietany 12-18%
    1 jajko
    szczypta soli

    Farsz:
    450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
    pół cebuli
    2 ząbki czosnku (może być więcej)
    pół szklanki śmietany 12-18%
    2 roztrzepane jajka
    2 łyżki startego sera żółtego
    100g sera z niebieską pleśnią
    sól
    pieprz
    pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem i niebieskim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min.
  • 2. Szpinak rozmrozić na małym ogniu, wodę odparować lub zlać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać na drobną kosteczkę i zeszklić na odrobinie oleju. Podsmażoną cebulę dodać do szpinaku i lekko posolić (nie nie dużo bo sery blue są słone) chwilę dusić. Wystudzić. Do wystudzonego szpinaku dodać przyprawy, połowę sera pokrojonego w kostkę, starty żółty ser, jajka i śmietanę. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż szpinak się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote. Na wierzch tarty ułożyć plastry sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować