Tarta ze szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera, ugniatamy ciasto. Uformowaną kulę owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30-60 min. do lodówki. Następnie blaszkę do tarty smarujemy masłem, wykładamy ciasto: kruszymy i ugniatamy palcami, bądź wałkujemy na blacie podsypanym mąką i przenosimy na blaszkę. Boczki także wyklejamy ciastem. Spód i boki nakłuwamy widelcem, podpiekamy ok. 20-30 min. do zarumienia w 180°C. Na podpieczone i w miarę ostudzone ciasto wylewamy masę ze szpinakiem.
Sos:
Na małym ogniu w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Mieszamy jeszcze przez około 1 - 2 min. Wlewamy stopniowo mleko, dokładnie mieszając rózgą do ubijania jajek. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy z palnika, po ostudzeniu mieszamy z roztrzepanymi jajkami.
Łososia solimy, podsmażamy na rozgrzanej patelni na oleju (z każdej strony do ścięcia ryby). Na tej samej patelni wyciskamy ząbek czosnku i dorzucamy mrożony szpinak. Dusimy do rozmrożenia, nadmiar wody wylewamy. Dodajemy pokruszonego ręką łososia, suszone pomidory kroimy na paseczki lub w kostkę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową - pamiętając, że ser, łosoś i suszone pomidory są już słone. Mieszamy szpinak z sosem. Dodajemy starty ser, ponownie mieszamy. Sos szpinakowy wylewamy na podpieczony spód tarty. Ser pleśniowy blue kroimy w większą kostkę rzucamy na wierzch tarty, lekko go wciskając w sos. Następnie pomidora kroimy w plastry i kładziemy na tarcie. Wkładamy tartę ponownie do piekarnika na ok. 30-40 min. do ścięcia się jajek i sosu. Wyjmujemy czekamy do ostudzenia wtedy jest łatwiej kroić. Najlepiej jest także kroić na drugi dzień. Tarta dobrze smakuje także na zimno, ew. można ją podgrzać w mikrofali czy piekarniku :)
Komentarze