Tarta ze szpinakiem, boczkiem i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto: wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę, zawijamy w folię i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
farsz: boczek kroimy na kawałeczki, wrzucamy do garnka i przesmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak i dusimy chwilę na wolnym ogniu, podlewamy delikatnie mlekiem, żeby składniki się nie przypaliły. Dodajemy gorgonzolę pokruszoną na mniejsze kawałki i zalewamy śmietanką. Gotujemy do momentu aż ser się rozpuści i gotujemy jeszcze przez chwilę. Zestawiamy do przestygnięcia. Roztrzepujemy w oddzielnym naczyniu jajka na jednorodną masę- dodajemy je do przestudzonego farszu przed wylaniem go na tartę.
Gdy ciasto się schłodzi wykładamy nim formę do tarty. Na wierzchu robimy dziurki widelcem, umieszczamy pergamin i obciążamy np. grochem. pieczemy około 15-20 minut. Następnie wyciągamy tartę, zdejmujemy obciążenie i wylewamy farsz. zapiekamy przez około 5-10 minut tak, by jajko miało czas zciąć masę.
Porady
Zamiast gorgonzoli mozna użyć innego sera pleśniowego np. Lazura
Komentarze