tarta ze szpinakiem, boczkiem i gorgonzolą

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 15 min

uwielbiam tarty, uwielbiam szpinak i uwielbiam eksperymentować w kuchni- tak powstała ta pyszna tarta:)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    Szklanka mąki pełnoziarnistej
    ok. 100g miękkiego masła
    płaska łyżeczka soli
    1 duże jajko

    farsz:
    250g mrożonego szpinaku
    250 ml śmietany 18%
    trochę mleka
    2-3 ząbki czosnku
    ok. 150g gorgonzoli
    kilka sporych plastrów wędzonego boczku
    2 duże jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem, boczkiem i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę, zawijamy w folię i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
    farsz: boczek kroimy na kawałeczki, wrzucamy do garnka i przesmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak i dusimy chwilę na wolnym ogniu, podlewamy delikatnie mlekiem, żeby składniki się nie przypaliły. Dodajemy gorgonzolę pokruszoną na mniejsze kawałki i zalewamy śmietanką. Gotujemy do momentu aż ser się rozpuści i gotujemy jeszcze przez chwilę. Zestawiamy do przestygnięcia. Roztrzepujemy w oddzielnym naczyniu jajka na jednorodną masę- dodajemy je do przestudzonego farszu przed wylaniem go na tartę.

    Gdy ciasto się schłodzi wykładamy nim formę do tarty. Na wierzchu robimy dziurki widelcem, umieszczamy pergamin i obciążamy np. grochem. pieczemy około 15-20 minut. Następnie wyciągamy tartę, zdejmujemy obciążenie i wylewamy farsz. zapiekamy przez około 5-10 minut tak, by jajko miało czas zciąć masę.

Porady

Zamiast gorgonzoli mozna użyć innego sera pleśniowego np. Lazura

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować