Tarta ze szparagami i szpinakiem

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bardo lubię testować nowe przepisy i je modyfikować. Dodanie szparagów do szpinaku to mój pomysł.

Składniki:

  • Ciasto: 30 dag mąki
    ● sól
    ● 20 dag masła
    ● woda
    Farsz: 25 dag szparagów ze słoika
    ● pęczek liści szpinaku
    ● 5 łyżek masła
    ● 3-4 łyżki mąki
    ● 250 ml mleka
    ● gałka muszkatołowa
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szparagami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zagniatamy z masłem
    i szczyptą soli. Dodajemy po
    kilka łyżek wody, aż wyrobimy
    gładkie i elastyczne ciasto.
  • 2. Formę na tartę smarujemy
    masłem i wylepiamy ciastem
    (brzegi powinny być nieco grubsze
    niż spód). Ciasto nakłuwamy
    widelcem. Pieczemy 10 minut
    w temperaturze180 °C.
  • 3. Z masła i mąki robimy zasmażkę.
    Następnie cały czas
    mieszając, powoli wlewamy
    mleko, dodajemy po szczypcie
    gałki muszkatołowej i soli. Gotujemy,
    aż nieco zgęstniej
  • 4. Ciasto smarujemy sosem,
    układamy szparagi, przykrywamy
    liśćmi szpinaku i zalewamy resztą sosu. Pieczemy
    40 minut
    w temp. 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_09-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować