Tarta ze szparagami i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Sezon na te smakołyki trwa od połowy kwietnia do połowy lipca.Szparagi to źródło witamin i minerałów.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie XXL
    5 zielonych szparagów
    400 ml śmietany 18%
    50 g żółtego sera
    1 duży pomidor
    2 łyżki posiekanego koperku
    sól
    pieprz

Tarta ze szparagami i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blaszkę wielkości 38x23 cm wyłożyć ciasto na dno i po bokach 0,5 cm.
    Szparagi obrać.
    Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.
    Rozsmarować na powierzchni ciasta.
    Ułożyć szparagi, pokrojony w mniejsze cząstki pomidor i posypać koperkiem.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż tarta będzie rumiana.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy