Tarta z wędzonym pstrągiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrąga obieramy ze skóry, mięso oddzielamy od ości, dzielimy na drobne kawałki
2.Paprykę kroimy w kostkę.
3.Jajka wbijamy do miski, mieszamy aż będą jednolite, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy do tego cząstki pstrąga, ser mozzarella oraz paprykę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
4.Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, wycinamy koło, wykładamy nim formę. Cisto nakłuwamy widelcem. Następnie dodajemy przygotowaną masę ze śmietanki i jajek z pstrągiem, papryką i serem.
5.Pozostałe ciasto kroimy na paski, układamy na wierzchu tarty.
6.Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 30 minut.
Porady
Tarta najlepiej smakuje gdy wystygnie i jest podgrzana drugi raz. Można więc ją przygotować dużo wcześniej niż chce się ją jeść.
Komentarze