Tarta z wędzonym pstrągiem

4.5 (146 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wspaniała tarka idealna na obiad oraz na kolację

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 opakowanie ciasta francuskiego
    - ok 350 g wędzonego pstrąga
    - niewielka papryka żółta
    - 1 niewielka papryka czerwona
    - śmietanka 30 % (200 ml)
    - 2 jajka
    - 2 ząbki czosnku
    - 150 g mozzarelli w płatkach
    - pęczek natki pietruszki
    - sól, pieprz

    masło do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z wędzonym pstrągiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrąga obieramy ze skóry, mięso oddzielamy od ości, dzielimy na drobne kawałki
  • 2. Paprykę kroimy w kostkę.
  • 3. Jajka wbijamy do miski, mieszamy aż będą jednolite, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy do tego cząstki pstrąga, ser mozzarella oraz paprykę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 4. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, wycinamy koło, wykładamy nim formę. Cisto nakłuwamy widelcem. Następnie dodajemy przygotowaną masę ze śmietanki i jajek z pstrągiem, papryką i serem.
  • 5. Pozostałe ciasto kroimy na paski, układamy na wierzchu tarty.
  • 6. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 30 minut.

Porady

Tarta najlepiej smakuje gdy wystygnie i jest podgrzana drugi raz. Można więc ją przygotować dużo wcześniej niż chce się ją jeść.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Papryka Pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować