Tarta z truskawkami i mascarpone

4.48 (162 ocen)

  • 60 min

Jakiś czas temu poszukiwałam przepisu na ciasto lekkie z owocami, ponieważ chciałam tym sposobem zrobić mojej mamie niespodziankę. Szukałam czegoś co nie będzie banalne ale też nieprzekombinowane i tym o to sposobem postanowiłam zrobić pierwszą w swoim życiu tartę. Radość mamy była ogromna.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    * 300 g mąki pszennej
    *150 g prawdziwego masła (np. Osełka)
    *1 jajko
    *3 łyżki cukru pudru

    Składniki na krem:
    *250 g serka mascarpone
    *250 g śmietanki 30%
    *2 łyżki cukru pudru

    Ozdabiamy połówkami umytych, oczyszczonych z szypułek truskawek. Idealnie pasują także inne owoce.
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z truskawkami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Do przesianej mąki dodajemy cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystko ucieramy do momentu aż powstaną okruszki. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy rękoma elastyczne ciasto formułując kulkę. Ciasto zawijamy w papier do pieczenia lub folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min.
  • 2. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Jeśli za mocno się klei, możemy wałkować przez papier do pieczenia. Przekładamy do formy na tartę i odcinamy brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15-20 min, aż ciasto się zarumieni.
  • 3. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy do ubitej na sztywno śmietanki 30 %. Wykładamy na spód ciasta. Pamiętajmy by był całkowicie wystudzony.
    Na wierzchu układamy truskawki. Tartę przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować