Tarta z szparagami i pieczarkami

5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Prosta, szybka i bardzo smaczna.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto: mąka pszenna 250 g
    zimne masło lub margaryna 125 g
    1 jajko
    sól
    zioła do bruschetty ( pomidor, papryka, cebula, czosnek, tymianek, bazylia, pietruszka)
    Sos : śmietana 18 % 200 ml
    1 jajko
    gałka muszkatołowa
    świeże oregano
    suszony tymianek
    sół i pieprz
    Nadzienie : pieczarki 170 g
    szparagi 200 g
    1 cebula
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Tarta z szparagami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Forma do tarty 22 cm , wysmarowana tłuszczem i posypana bułką.
    Pieczarki ścieram na grubych oczkach tarki, cebulę siekam.
    Szparagi przełamuję na pół, łodyżki kroję w 1 cm paski, główki zostawiam w całości.
    Na patelni przesmażam pieczarki z cebulą, po 8-10 minutach dodaję łodygi szparag i smażę jeszcze kilka minut.
    Pod koniec dodaję główki szparag i smażę dosłownie minutę.Studzę.
    Sos.
    Składniki sosu mieszam widelcem lub łyżką.
    Wszystkie składniki ciasta siekam i zagniatam.
    Gotowym ciastem wykładam spód i boki formy.
    Ciasto podpiekam 10-13 minut w 180 C.
    Potem nakładam nadzienie, zalewam sosem i szybko wstawiam z
    powrotem do piekarnika.
    Piekę jeszcze około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować