Pyszna zarówno latem, jak i zimą. Delikatnie słonawe ciasteczka nadają tarcie charakteru!Użyłam domowej roboty skórki kandyzowanej w cukrze, jeśli bierzecie kupioną dodajcie cukru-ok.50g.
Tarta z serem ricotta i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło posiekać nożem z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić. Ciastem wyłożyć formę do tarty i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciato ponakłuwać widelcem.
2.Na cieście położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę/groch i piec w 190 stopniach Celsjusza ok. 15 minut. Tartę wyciągnąć i usunąć papier z fasolą.
3.Jajka połączyć z serem risotta (mikserem na małych obrotach lub trzepaczką). Dodać pokruszone ciasteczka, esencję migdałową i skórkę pomarańczową. Masę rozłożyć na podpieczonej tarcie i posypać płatkami migdałowymi.
4.Piec jeszcze ok. 25-30 minut- należy pilnować by ser się nie przypalił.
Komentarze