Tarta z serem ricotta i skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Pyszna zarówno latem, jak i zimą. Delikatnie słonawe ciasteczka nadają tarcie charakteru!Użyłam domowej roboty skórki kandyzowanej w cukrze, jeśli bierzecie kupioną dodajcie cukru-ok.50g.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
    - mąka pszenna: 200 gramów
    - mąka krupczatka: 100 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - mleko: 2 łyżki
    - olej: 2 łyżki
    - masło o temperaturze pokojowej: 125 gramów
    - cukier: 1 łyżka
    MASA SEROWA:
    - ser ricotta: 250 gramów
    - pokruszone ciasteczka digestive: 100 gramów
    - Jajko: 2 sztuki
    - kandyzowana skórka pomarańczowa- w cukrze: 0.5 szklanki
    - esencja migdałowa- kilka kropel: 1 sztuka
    POSYPKA:
    - płatki migdałowe: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z serem ricotta i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać nożem z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić. Ciastem wyłożyć formę do tarty i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciato ponakłuwać widelcem.
  • 2. Na cieście położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę/groch i piec w 190 stopniach Celsjusza ok. 15 minut. Tartę wyciągnąć i usunąć papier z fasolą.
  • 3. Jajka połączyć z serem risotta (mikserem na małych obrotach lub trzepaczką). Dodać pokruszone ciasteczka, esencję migdałową i skórkę pomarańczową. Masę rozłożyć na podpieczonej tarcie i posypać płatkami migdałowymi.
  • 4. Piec jeszcze ok. 25-30 minut- należy pilnować by ser się nie przypalił.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować