Tarta z ricottą i ananasem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Deser dla smakoszy uwielbiających połączenie kokosu i ananasa

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300g mąki
    200g masła
    100g cukru pudru
    1 jajko

    Masa:
    300g ricotty
    150g śmietany kremówki (30 lub 36%)
    1 cukier waniliowy
    wiórki kokosowe ( 100-150 g)
    pół ananasa średniej wielkości
    skórka z limonki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z ricottą i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy przesiany cukier puder oraz masło pokrojone w kostkę. Zagniatamy i dodajemy jajko. Po zagnieceniu, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 min do zamrażarki. Po wyjęciu ciasto wałkujemy i przekładamy do formy,nakłuwamy widelcem następnie formię umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20-25 min do uzyskania złotego koloru.
  • 2. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, miksując dodajemy cukier waniliowy, gdy masa zacznie gęstnieć dodajemy serek ricotta i miksujemy na większych obrotach. W momencie gdy masa uzyska konsystencję jaką chcieliśmy wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie łyżką.
  • 3. Po wystudzeniu ciasta, nakładamy masę serową oraz pokrojonego ananasa. Do dekoracji możemy użyć startej skórki z limonki.

Porady

Masło do ciasta oraz śmietana kremówka do masy powinny być mocno schłodzone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować