Tarta z ricottą i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy przesiany cukier puder oraz masło pokrojone w kostkę. Zagniatamy i dodajemy jajko. Po zagnieceniu, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 min do zamrażarki. Po wyjęciu ciasto wałkujemy i przekładamy do formy,nakłuwamy widelcem następnie formię umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20-25 min do uzyskania złotego koloru.
2.W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, miksując dodajemy cukier waniliowy, gdy masa zacznie gęstnieć dodajemy serek ricotta i miksujemy na większych obrotach. W momencie gdy masa uzyska konsystencję jaką chcieliśmy wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie łyżką.
3.Po wystudzeniu ciasta, nakładamy masę serową oraz pokrojonego ananasa. Do dekoracji możemy użyć startej skórki z limonki.
Porady
Masło do ciasta oraz śmietana kremówka do masy powinny być mocno schłodzone.
Komentarze