Tarta z pomidorami i serem feta

4.47 (143 ocen)

  • 20 min

Smaczna potrawa, która łączy w sobie zarówno słodki smak pomidorków jak i słony smak fety. Niesamowite połączenie!

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    250 g mąki pszennej
    100g margaryny (ew. masła)
    szczypta soli
    4-5 łyżek wody

    Składniki na nadzienie:
    400g pomidorków koktajlowych
    300g sera feta
    3 jajka
    zioła (bazylia, oregano)
    pieprz czarny (najlepiej świeżo mielony)
Wystaw ocenę:

4.47 (143 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z pomidorami i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do mąki dodajemy pokrojoną margarynę, szczyptę soli oraz wodę i zagniatamy jednolite ciasto.
    Następnie wałkujemy je i wykładamy formę do tarty nasmarowaną tłuszczem. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut.
    Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika.
    Nadzienie: Na cieście układamy pomidorki przekrojone na pół, przeciętą stroną ku górze.
    Ser feta kruszymy na kawałki i mieszamy go z jajkami oraz pieprzem. Gotową masę wylewamy na pomidorki.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Po upieczeniu tartę można posypać ziołami.

Porady

Spód ciasta trzeba podpiec, aby zachować równowagę pomiędzy kruchym spodem tarty, a jej miękkim nadzieniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować