Tarta z pomidorami i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do mąki dodajemy pokrojoną margarynę, szczyptę soli oraz wodę i zagniatamy jednolite ciasto.
Następnie wałkujemy je i wykładamy formę do tarty nasmarowaną tłuszczem. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika.
Nadzienie: Na cieście układamy pomidorki przekrojone na pół, przeciętą stroną ku górze.
Ser feta kruszymy na kawałki i mieszamy go z jajkami oraz pieprzem. Gotową masę wylewamy na pomidorki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Po upieczeniu tartę można posypać ziołami.
Porady
Spód ciasta trzeba podpiec, aby zachować równowagę pomiędzy kruchym spodem tarty, a jej miękkim nadzieniem.
Komentarze