Bardzo szybka, bardzo łatwa, bardzo smaczna, na doskonale kruchutkim, złotym cieście. Użyłam do niej mięsa, które zostało mi z obiadu a chciałam go jakoś smacznie podać. Ta tarta będzie idealna na ciepłą kolację czy obiad :)
55 min
Składniki:
Składniki na formę o średnicy 24 cm i wysokości 3 cm:
NADZIENIE:
około 70 g gotowego mięsa z kurczaka – u mnie rozdrobnione, smażone i dobrze przyprawione filety z rosołu
120 g mozzarelli
dość duży pomidor
10 g słonecznika
160 g śmietany
50 g sera żółtego
1 łyżka posiekanego, świeżego lubczyku
sól
pieprz
Tarta z mozzarellą, pomidorem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 20 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.
2.Na wierzch ciasta wykładamy papier do pieczenia, wysypujemy na niego groch. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut (bez termoobiegu).
3.Pomidor i mozzarellę kroimy w plastry. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
4.Na podpieczone ciasto wykładamy mięso. Śmietanę łączymy z startym na tarce o grubych oczkach serem, lubczykiem, przyprawiamy, mieszamy, rozkładamy na kurczaku.
5.Następnie na wierzchu rozkładamy układając na przemian (w dowolnej konfiguracji) mozzarellę i pomidory.
6.Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut (z termoobiegiem).
7.Upieczoną tartę przed podaniem posypujemy prażonym słonecznikiem i dekorujemy świeżym lubczykiem.
Komentarze