Tarta z młodymi warzywami i łososiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

pyszna tarta z wędzonym łososiem

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki :
    250g mąki,
    150g zimnego masła,
    1 jajko,
    1 łyżeczka soli,
    1 łyżka koperku,

    4 plastry łososia wędzony na zimno,
    3 ugotowane młode ziemniaki,
    4-6 szt białych szparagów,
    1 młody por,
    olej do smażenia,
    sól,
    pieprz,
    3 jajka,
    200ml śmietanki 30%,
    szczypiorek.

Tarta z młodymi warzywami i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsyp mąkę, sól i koperek. Dodaj jajko i pokrojone mało. szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj i przełóż do formy. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piecz przez 10minut.

    Do miski wbij jajka. Wlej śmietankę oraz dodaj pokrojony szczypiorek. Dopraw dolą i pieprzem.

    Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojony por oraz szparagi. Smaż całość parę minut.

    Na podpieczony spód wlej masę śmietanową z jajkami. Ułóż plasterki ziemniaków,podpieczone warzywa oraz łososia.

    Tartę ponownie włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy