Tarta z łososiem i mozzarellą

4.5 (143 ocen)

  • 45 min

Tarta z przepisu Pascala.

  • 45 min

Składniki:

  • ciasto francuskie: 200 g
    jajka: 5 szt.
    śmietana 30%: 100 ml
    pomidory sparzone, zahartowane, bez skórek, bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę : 340 g
    łosoś wędzony: 150 g
    szczypiorek: 0,5 pęczka
    mozzarella: 185 g
    masło: 5 g
    mąka: 5 g
    bazylia: 5 listków
    sól: do smaku
    pieprz: do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z łososiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone w kostkę pomidory (sparzone, zahartowane, bez gniazd i skórek) odstawiamy na bok.
    Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.
    Formę do tarty smarujemy masłem od środka. Odstawiamy na bok.

    Schłodzone ciasto francuskie delikatnie wałkujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być cienkie).
    Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
    Za pomocą wałka usuwamy wystające brzegi ciasta (formę z ciastem możemy również wstawić do zamrażalnika na około 20 min w celu uzyskania lepszego efektu).
    Na cieście rozkładamy łososia, pokrojoną mozzarellę (tworzymy wachlarz z kawałków łososia i mozzarelli) i wszystko posypujemy szczypiorkiem.
    Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Dodajemy kilka porwanych listków świeżej bazylii.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).
    Upieczoną tartę ozdabiamy listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Łosoś Mozzarella

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować