Tarta z kurczakiem i szpinakiem

4.5 (145 ocen)

Szybka, zdrowa, kolorowa i smaczna tarta:)

Składniki:

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
    szpinak świeży - 300 gram
    twaróg półtłusty - 150 gram
    ser feta - 100 gram
    pomidorki koktajlowe
    czosnek ząbki - 3 sztuki
    jajo - 1 sztuka
    sól, pieprz
    filet z kurczaka - 400 gram
    szalotka - 2 sztuki
    przyprawa do kurczaka
    przyprawy
    masło
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • naczynie tarta 1. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut.
  • szpinak 2. Liście szpinaku płuczemy, odcinamy ogonki i wrzucamy je na 1-2 minuty do wrzącej wody. Następnie odcedzamy. Po przestygnięciu, kroimy na mniejsze kawałki.
  • filet z kurczaka 3. Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przysmażamy na rozgrzanej oliwie, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Na chwilę odkładamy.
  • tarta 4. Szalotkę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. i szpinak. Chwilę dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Dodajemy kurczaka, rozdrobniony twaróg (najlepiej półtłusty), przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawami. Dodajemy rozbełtane jajko. Masę przekładamy na podpieczone ciasto.
  • tarta 5. Wykładamy przekrojone na pół pomidorki i posypujemy pokruszonym serem typu feta. Zapiekamy w piekarniku 15-20 minut, aż masa się zetnie.
  • tarta 6. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Filet z kurczaka Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować