Tarta z kremem i bitą śmietaną

4.5 (153 ocen)

  • 40 min

Kto ma ochotę na słodkie popołudnie?

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto
    1 szklanka mąki
    2 żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    10 dkg margaryny
    mała szczypta sody

    Krem
    0,5 litra mleka
    0,5 szkl mąki pszennej
    0,5 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    2 żółtka

    280 g dżemu np truskawkowy
    1 galaretka truskawkowa

    mały kubek śmietany 30 %
    śmietan fix
    czekolada do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z kremem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Składniki na ciasto wyrabiamy na stolnicy tak jak kruche ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty wysmarowaną tłuszczem i wysypana bułką tartą, nakłuwając delikatnie ciasto widelcem. Pieczemy 25 minut w temp 180 stopni.
  • 2. Dżem przekładamy do rondelka i doprowadzamy do zagotowania, dosypujemy galaretkę mieszając, do momentu aż żelatyna się rozpuści.
  • 3. Składniki na krem mieszamy razem w połowie mleka, drugą gotujemy i powstałą masę wlewamy na gotujące się mleko - gotujemy jak budyń energicznie mieszając, aby pozbyć się grudek.
  • 4. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fix-em
  • 5. Gdy spód tarty mamy już zimny wykładamy na niego tężejący dżem, lekko wystudzony krem, a na samym końcu gdy krem jest już całkowicie zimny, bitą śmietanę. Całość posypujemy startą czekoladą. Naszą tartę wkładamy do lodówki na godzinę, a następnie spożywamy ze smakiem :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować