Tarta z kremem z białej czekolady i borówkami- filmik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Owinąć je folią i schłodzić w lodówce min. 30 min. Formę do tarty posmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto. Ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach. Piec 25-30 minut w temp. 190°C.
2.Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać 1 łyżkę mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Zmiksować. Masę przełożyć do garnka. W drugim garnku zagotować śmietanę i szklankę mleka. Następnie wyłączyć ogień i dodać masło oraz obie czekolady i mieszać aż się rozpuszczą. Gorącą masę wlewać stopniowo do pierwszego garnka (z utartymi żółtkami). Cały czas mieszać. Następnie postawić na ogniu i gotować, aż krem zrobi się gęstszy. Należy intensywnie mieszać, aby się nie przypaliło. Gorący krem wylać na tartę. Gdy trochę ostygnie, udekorować borówkami.
Komentarze