Tarta z kremem z białej czekolady i borówkami- filmik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna tarta.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    200 g masła
    100 g cukru pudru
    2 żółtka
    szczypta soli

    Krem:
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki cukru
    2 żółtka
    szklanka śmietany 30%
    50 g masła
    szklanka mleka
    2 białe czekolady

    dekoracja: borówki amerykańskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Tarty Desery

Tarta z kremem z białej czekolady i borówkami- filmik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Owinąć je folią i schłodzić w lodówce min. 30 min. Formę do tarty posmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto. Ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach. Piec 25-30 minut w temp. 190°C.
  • 2. Krem:
    Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać 1 łyżkę mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Zmiksować. Masę przełożyć do garnka. W drugim garnku zagotować śmietanę i szklankę mleka. Następnie wyłączyć ogień i dodać masło oraz obie czekolady i mieszać aż się rozpuszczą. Gorącą masę wlewać stopniowo do pierwszego garnka (z utartymi żółtkami). Cały czas mieszać. Następnie postawić na ogniu i gotować, aż krem zrobi się gęstszy. Należy intensywnie mieszać, aby się nie przypaliło. Gorący krem wylać na tartę. Gdy trochę ostygnie, udekorować borówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować