Tarta z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Najpierw miksujemy żółtka z cukrem, masłem i jogurtem, później dodajemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki na ok. pół godziny.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Myjemy je, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na centymetrowe plasterki. Mieszamy je z cukrem waniliowym i odkładamy na chwilę.
Następnie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i dzielimy w proporcjach 2/3 na spód i 1/3 na wierzch. Większą porcją ciasta wylepiamy formę do tarty wysmarowaną masłem. Promieniście, od zewnątrz do środka układamy na cieście plasterki jabłek. Resztę ciasta ścieramy na tarce i układamy na jabłkach.
Ciasto pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Tarta jest gotowa, gdy jej wierzch się zrumieni. Podajemy ją na gorąco z kulką lodów waniliowych lub na zimno posypaną cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze