Tarta z jabłkami i kruszonką

4.47 (188 ocen)

  • Łatwy

Tarta na cudownie kruchym cieście z rozpływającymi się w ustach jabłkami.

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąki krupczatki: 250 gramów
    - maki pszennej: 250 gramów
    - proszku do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cynamonu: 1 łyżeczka
    - zimnego masła: 250 gramów
    - cukru (nieco mniej): 0.5 szklanki
    - żółtka: 2 sztuki
    - jogurtu greckiego: 2 łyżki
    - kwaśnych jabłek np. Antonówki: 600 gramów
    - cukru waniliowego: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.47 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw miksujemy żółtka z cukrem, masłem i jogurtem, później dodajemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki na ok. pół godziny.

    W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Myjemy je, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na centymetrowe plasterki. Mieszamy je z cukrem waniliowym i odkładamy na chwilę.

    Następnie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i dzielimy w proporcjach 2/3 na spód i 1/3 na wierzch. Większą porcją ciasta wylepiamy formę do tarty wysmarowaną masłem. Promieniście, od zewnątrz do środka układamy na cieście plasterki jabłek. Resztę ciasta ścieramy na tarce i układamy na jabłkach.

    Ciasto pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Tarta jest gotowa, gdy jej wierzch się zrumieni. Podajemy ją na gorąco z kulką lodów waniliowych lub na zimno posypaną cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować