Tarta z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier, pokrojone w kostkę masło, jajo i szczyptę soli. Zagniatamy, owijamy folią i wkładamy na około 1 h do lodówki.
2.Jabłka obieramy, i kroimy w średnią kostkę. Na patelnię dodajemy łyżkę masła, gdy się roztopi wrzucamy jabłka. Smażymy pod przykryciem, co jakiś czas mieszamy, aby się nie przypaliły. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę w 1 szklance wrzątku. Gdy jabłka będą już się miękkie dolewamy galaretkę i smażymy jeszcze przez około 10 minut. Jeżeli będą bardzo słodkie można skropić sokiem z cytryny. Pozostawiamy do ostygnięcia.
3.Do miski wlewamy pół szklanki mleka, cukier, żółtka i dokładnie mieszamy. Resztę mleka z łyżką masła, zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszaninę i ciągle mieszamy tak aby nie powstały grudki. Gdy mleko się zagotuje odstawiamy do ostygnięcia.
4.Schłodzone ciasto wyjmujemy ( 1/5 należy zostawić na kratkę) i wałkujemy. Wykładamy formę ciastem i nakłuwamy widelcem (ranty również). Wkładamy do nagrzanego pieca do 200 stopni i pieczemy przez około 15 minut.
5.Po wyjęciu spodu, układamy kolejno jabłka i budyń. Na wierzchu układamy kratkę z pozostałej części ciasta. Pieczemy przez 20-25 minut, aż wierzch nam się zapiecze. Można posypać cukrem pudrem. Kroimy, gdy wystygnie. Oczywiście nie mogłam się powstrzymać i ukroiłam kawałek jeszcze, gdy była gorąca i budyń nie zdążył jeszcze stężeć :)
Porady
Jeżeli ktoś nie posiada silikonowej wersji formy, należy ją uprzednio posmarować masłem.
Moja forma ma średnicę 27 cm.
Komentarze