Tarta z groszkiem i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Wiosenna tarta

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 300 g mąki
    150 g masła
    6 łyżek zimnej wody
    sól

    nadzienie:
    1 cebula, starta
    1 łyżka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
    400 g świeżego lub mrożonego groszku
    180 ml bulionu warzywnego
    1 jajko
    sól i pieprz
    10 czarnych oliwek bez pestek

Tarta z groszkiem i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Usypać kopczyk mąki na stole i zrobić dziurę w środku. Dodać masło i szczyptę soli. Skropić zimną wodą i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 20 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C .
  • 2. Podsmażyć cebulę w oliwie z oliwek, aż będzie miękka . Dodać groszek i bulion warzywny. Gotować przez 15 minut, do miękkości . Ostudzić i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać jajko i oliwki. Ciasto rozwałkować na cienki arkusz i umieścić w okrągłej formie
  • 3. do tarty. Nałożyć groszek. Piec przez 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy