nadzienie:
1 cebula, starta
1 łyżka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
400 g świeżego lub mrożonego groszku
180 ml bulionu warzywnego
1 jajko
sól i pieprz
10 czarnych oliwek bez pestek
Tarta z groszkiem i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Usypać kopczyk mąki na stole i zrobić dziurę w środku. Dodać masło i szczyptę soli. Skropić zimną wodą i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 20 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C .
2.Podsmażyć cebulę w oliwie z oliwek, aż będzie miękka . Dodać groszek i bulion warzywny. Gotować przez 15 minut, do miękkości . Ostudzić i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać jajko i oliwki. Ciasto rozwałkować na cienki arkusz i umieścić w okrągłej formie
3. do tarty. Nałożyć groszek. Piec przez 40 minut.
Komentarze