Tarta z fasolką szparagową i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysypać na stolnicę, posolić. Dodać masło. Wysiekać.
Zrobić kopczyk, wbić jajko. Zagnieść na gładkie ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, lub aluminiową.
Schłodzić w lodówce, pół godziny.
2.Fasolkę ugotować i wystudzić. Pokroić na mniejsze kawałki.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do miseczki wbić jajka, dodać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i oregano.
Wymieszać. Dodać utarty ser. Ponownie wymieszać.
3.Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wykleić nim,
wcześniej przygotowaną formę. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiec 15 minut.
Zostawić do przestudzenia.
4.Na cieście ułożyć fasolkę, na fasolkę wlać sos. Wyrównać powierzchnię. Na wierzch posypać koperek.
5.Tak przygotowaną tartę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni
i piec około 30 minut.
Komentarze