Tarta z fasolką szparagową i koperkiem

4.43 (7 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Kruche rozpływające się w ustach ciasto, pyszna fasolka i sos śmietankowo serowy. Coś pysznego. Spróbujcie koniecznie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g. mąki
    100 g. masła
    1 jajko
    duża szczypta soli

    Wypełnienie:
    150-200 g. fasolki szparagowej (ważyłam po ugotowaniu)

    Sos:
    3/4 szklanki śmietanki 30 %
    2 jajka
    100 g. sera żółtego
    sól, pieprz, oregano

    Dodatkowo:
    Koperek do posypania na wierzch.
Wystaw ocenę:

4.43 (7 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z fasolką szparagową i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z fasolką szparagową i koperkiem 1. Mąkę wysypać na stolnicę, posolić. Dodać masło. Wysiekać.
    Zrobić kopczyk, wbić jajko. Zagnieść na gładkie ciasto.
    Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, lub aluminiową.
    Schłodzić w lodówce, pół godziny.
  • Tarta z fasolką szparagową i koperkiem 2. Fasolkę ugotować i wystudzić. Pokroić na mniejsze kawałki.
    Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Do miseczki wbić jajka, dodać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i oregano.
    Wymieszać. Dodać utarty ser. Ponownie wymieszać.
  • Tarta z fasolką szparagową i koperkiem 3. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wykleić nim,
    wcześniej przygotowaną formę. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiec 15 minut.
    Zostawić do przestudzenia.
  • Tarta z fasolką szparagową i koperkiem 4. Na cieście ułożyć fasolkę, na fasolkę wlać sos. Wyrównać powierzchnię. Na wierzch posypać koperek.
  • Tarta z fasolką szparagową i koperkiem 5. Tak przygotowaną tartę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni
    i piec około 30 minut.

Porady

Zamiast fasolki, można użyć innych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować