Tarta z dynią na słono

4.5 (171 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tarta z dynią na słono

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2,5 szklanki mąki,
    - 1/2 kostki masła+ odrobina do posmarowania blaszki,
    - 1 płaska łyżeczka soli,
    - 1 jajko,
    - ew. 2 łyżki śmietany 18%.

    Pozostałe:
    - 1 pomarańczowy pomidor,
    - 1 łyżka masła,
    - ok. 10 g żółtego sera np. Cheddar,
    - ok. 300 g dyni (bez skóry),
    - 1 cebula,
    - przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
    - 1/2 kostki sera typu feta.

    Sos:
    - 2 jajka,
    - 1/2 l mleka,
    - ok. 330 ml śmietanki 30%,
    - 50 g masła,
    - 5 łyżek mąki,
    - przyprawy:sól, gałka muszkatołowa, świeżo zmielony pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Dania główne

Tarta z dynią na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera, ugniatamy ciasto. Śmietanę dodajemy tylko wtedy gdy ciasto jest za sypkie, gdy mamy za bardzo rzadkie dodajemy mąki. Uformowaną kulę owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30-60 min. do lodówki. Następnie blaszkę do tarty smarujemy masłem. Wykładamy ciasto - kruszymy i ugniatamy palcami, bądź wałkujemy na blacie podsypanym mąką i przenosimy na blaszkę. Boczki także wyklejamy ciastem. Spód i boki nakłuwamy widelcem, podpiekamy ok. 20-30 min. do zarumienia w 180°C. Na podpieczone i trochę ostudzone ciasto wylewamy masę serową.

    Sos:
    Na małym ogniu w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Mieszamy jeszcze przez około 1 - 2 min. Wlewamy stopniowo mleko, dokładnie mieszając rózgą do ubijania jajek. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy z palnika, po lekkim ostudzeniu mieszamy z roztrzepanymi jajkami. A następnie trzemy żółty ser i dodajemy do masy.

    Cebulę kroimy w kostkę, dusimy na maśle (do zeszklenia) ok. 10min. Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i chwilę jeszcze wszystko dusimy. Solimy, pamiętając, że ser i feta są już słone. Do sosu wrzucamy dynię z cebulką, mieszamy i wylewamy na podpieczony spód tarty. Dodajemy ser feta (kroimy w większą kostkę) Na wierzch tarty kładziemy plastry pomidora. Wkładamy tartę do piekarnika na ok. 30-40 min. do ścięcia się sosu. Wyjmujemy czekamy do ostudzenia. Najlepiej tartę kroić na drugi dzień. Tarta dobrze smakuje także na zimno, ew. można ją podgrzać w mikrofali czy piekarniku :)

Porady

Podajemy z sałatką z roszponką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować