Tarta z cukinii

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Pyszna i chrupiąca tarta z papryką i serem fetą, doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Łatwa w przygotowaniu, ale bardzo efektowna i sycąca! Wspaniale sprawdzi się na posiłek potreningowy, ale również jako przekąska. Idealna dla dorosłych, jak również dla dzieci.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    300 g mąki pełnoziarnistej
    1 jajko
    50 g jogurtu naturalnego
    50 g masła 82%
    szczypta soli
    przyprawy

    FARSZ:
    4 jajka
    270 g sera feta
    2 cukinie
    1 cebula
    1 papryka czerwona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne

Tarta z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto mieszamy i ugniatamy w kulkę. Wstawiamy na około godzinę do lodówki.
    2. Formę na ciasto smarujemy odrobiną oleju kokosowego i wykładamy ciasto równomiernie na całą formę łącznie z bokami. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
    3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° i pieczemy przez 15 minut.
    4. W tym czasie mieszamy jajko z fetą (kawałek odkładamy do posypania) i sporą ilością pieprzu.
    5. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę.
    6. Jajeczną masę wylewamy na podpieczony spód.
    7. Układamy cukinię pokrojoną w cieniutkie plasterki i posypujemy pokruszoną fetą.
    8. Pieczemy w temp. 200° przez ok. 40 minut.
    9. Po wyjęciu z piekarnika możemy w końcu jeść. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować