Tarta z cukinią i kurkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Wytrawna tarta może być zarówno podana jako przystawka, kolacja albo pyszny szybki obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto :

    1 żółtko,
    2 szklanki mąki pszennej,
    ½ kostki masła,
    Szczypta soli,
    trochę ciepłej wody

    Farsz:

    1 mała cukinia,
    20 dag kurek,
    1 cebula,
    20 dag sera mozarella,
    1 łyżka masła,
    Pół opakowania sera feta,
    Sól, pieprz,
    ½ pęczka koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z cukinią i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać schłodzone masło, żółtko, sól i nożem siekać wszystkie składniki . Wlać trochę ciepłej wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na ½ godz. do lodówki.
  • 2. Cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Kurki myjemy i czyścimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, kurki i cukinię. Całość podsmażamy około 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojony koperek i jeszcze chwilę dusimy. Tak przygotowany farsz studzimy.
  • 3. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Wystudzony farsz wykładamy na ciasto, na to dajemy pokruszony w drobne części ser feta i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut. Po tym czasie posypujemy tarte startym serem mozarella i jeszcze pieczemy około 10 minut aż ser się przyrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować