Tarta z cukinią i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać schłodzone masło, żółtko, sól i nożem siekać wszystkie składniki . Wlać trochę ciepłej wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na ½ godz. do lodówki.
2.Cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Kurki myjemy i czyścimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, kurki i cukinię. Całość podsmażamy około 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojony koperek i jeszcze chwilę dusimy. Tak przygotowany farsz studzimy.
3.Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Wystudzony farsz wykładamy na ciasto, na to dajemy pokruszony w drobne części ser feta i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut. Po tym czasie posypujemy tarte startym serem mozarella i jeszcze pieczemy około 10 minut aż ser się przyrumieni.
Komentarze