Tarta z cukinią i bakłażanem

4.47 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cukinia i bakłażan kojarzy mi się z jesienią.Chyba przypomina mi o kończącym się lecie.Przygotowanie tarty to pyszny i zdrowy sposób na udaną kolację.

Składniki:

  • Składniki tarta :
    1,5 szklanki mąki,
    120g ziemnego masła,
    1 żółtko,
    1 łyżeczka soli,
    50ml wody

    Składniki :
    1 cukinia,
    1 bakłażan,
    2 marchewki,
    150ml śmietany 30%,
    1 jajko,
    100g startej mozzarelli,
    olej ,
    sól, pieprz.


Wystaw ocenę:

4.47 (173 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z cukinią i bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasto : Zimne masło pokrój na małe kwadraciki. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło i połącz składniki. Dodaj żółtko, sól i wodę. Szybko wyrób ciasto. Uformuj kulkę i włóż do lodówki na 40-50 minut. Rozwałkuj ciasto i włóż do foremki. Na ciasto połóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp groch. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 15 minut. Następnie ściągnij z ciasta groch i dopiecz kolejne 5 minut.

    Przygotowanie : Do kubka wlej śmietanę dodaj jajko i rozbełtaj widelcem. Wsyp mozzarellę i wymieszaj składniki. Dodaj sól i pieprz. Mieszankę wylej na ostudzoną tartę. Bakłażan, cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż na cienkie plasterki- jeśli będą szerokie przekrój na pół (najlepiej to zrobić obieraczką do warzyw wtedy paseczki wyjdą jednakowej grubości). Układaj paseczki obok siebie. Całość posmaruj oliwą i piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować