Tarta z cebulą i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i na przezroczystej foli rozwałkowujemy delikatnie w kształt koła na grubość około 3 mm. Wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę do pieczenia o średnicy 20cm, nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach.
Cebulę kroimy w krążki i na oleju smażymy do miękkości. Dodajemy kurkumę, tymianek oraz pieprz i sól do smaku. Farsz przekładamy do formy z ciastem, zalewamy rozkłóconym jajkiem i mlekiem. Na wierzch układamy plastry sera pleśniowego. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe.
Komentarze